Тяхната (?) полиция ги пази

По материали от: www.novinar.net

Веселина Седларска

Две коли профучават край нас, мощни, черни, с варненски номера. Странно свързани са. Пътуват с еднаква скорост, непосредствено една зад друга, задната е леко вдясно спрямо първата. Мутра и охрана, казва човекът до мен. Варненска мутра с охрана, пояснява. А как поддържат еднаква скорост, не е ли опасно да се движат толкова близко една до друга, питам. Имат си начини, казва човекът. Тази задната сигурно го пази от стрелба, гадае човекът. Скоростта им е на стрела. Но виждаме, че катаджиите, до които стигаме след пет-шест минути, не са ги спрели. Мутрата и охраната й са прелетели край катаджиите. Тяхната полиция ги пази.

В училището на племенника ми има дилър. Тук хората, които са по-наясно от мен, сигурно се смеят – че в кое училище няма дилър. Искам да кажа, че в училището на племенника ми знаят кой е дилърът. Познават го. Имитират го как стои с ръце в джобовете, как върви, какво казва. От уста на уста тази информация стигнала до ушите на родител, който я занесъл в полицията. Обаче оня все така си се появявал в училището, с все същата небрежна и самонадеяна походка, въобще не му личало да е имал някакви неприятности със силова институция. Истината днес е само тази, неговата полиция го пази.

Една възрастна жена ми се обади – притеснена, уплашена. Внучката й била преследвана от някакъв сутеньор. Момичето избягало, укрило се при нея. Сутеньорът обаче дебнел, разпитвал, търсел я, въпрос на дни било да я открие. Бабата искаше да напиша за случая с молба прокуратурата да се сезира, да вземе мерки по отношение на сутеньора. Попитах бабата защо търси журналисти, защо не се обърне към полицията. В никакъв случай, каза. Внучката й обяснила, че сутеньорът е близък с полицаите, знаела го със сигурност. Ако полицаите разберат, шепнеше нервно бабата, няма да защитят внучката ми, а ще кажат на сутеньора къде се крие, вместо да му направят нещо. Неговата полиция го пази.

Един познат си купи кола. Не най-хубавата, но за него най-хубавата възможна. Още продължаваше да черпи де когото види за страхотната си покупка, когато на третия ден му я откраднаха. Почнах да го утешавам, че крадецът ще се намери, защото разкриваемостта непрекъснато расте. До този момент неразкриваемостта при него е сто процента. Междувременно се свърза с доста хора, чиито коли също са били крадени или все още са откраднати. Сред тях и един, на когото пожалили колата, но му задигнали ремаркето. Обменяха опит, стратегии, то се оказа цяло тайнство. Казали му, че полицията много добре знае кои са крадците. Тяхната полиция ги пази.

На друг познат му крадат електричеството, за трети път. Има малък цех, който ту е електрифициран, ту не е – в зависимост от това дали са му задигнали електропроводниците. И телефонния кабел. Той се сеща за етническата принадлежност на крадците, но не и кои са самите крадци. Полицията обаче смята кражбата за незначителна. Един от полицаите го успокоил, че „тия сега ще се юрнат да крадат от реколтата и до края на лятото ще си електрифициран, спокойно”. По този начин тяхната полиция ги пази. Докато слушаше песента на Веселин Маринов, този познат установи две неща. Първо: Химнът на МВР прилича на песен на НЛО. Второ: Моята полиция ме мрази.

Понякога се разхождам вечер. Минавам през паркове, които не изглеждат безопасни, но никога не съм виждала в тях да крачи полицай. Досами детската площадка момчета със силуети на цистерни си устройват бой на кучета. Не им личи да се притесняват, а и няма от какво. Малко по-нататък момчета с бръснати глави надигат бутилката. Като я свършат, ще се огледат за някого, от когото да си го изкарат – гнева, който гори в очите им. Няма кой да им попречи да го направят. Затова пък на спирката на такситата, на светлото – полицейска кола. С четирима полицаи. Неразделни. Подпират се на колата, пушат, лафят, разсънват се с кафенца, пристъпват от крак на крак, чакат да мине дежурството. Нашата полиция се пази.

 

Статията е публикувана преди 8 години, 4 месеца на 09 юли 2010 г, и е видяна 3108 пъти

Мнения за Тяхната (?) полиция ги пази Споделете
вашето мнение!

Преди 8 години, 1 месеца dodo каза

Веси, разбира се, е доста права. Те и мачовете пазят и правят тъпи забележки на публиката и на низовите мутри звънят по телефоните да си преместят колите без да ги глобяват, щото са дружки, а тия гонки вече стават ежедневие, имам чувството, че тия гости на града спят в Империя...

Преди 8 години, 4 месеца Атил каза

Така е,но те искат и знаят как да са велики.Ако народа ти не е смел,свободен и с независим дух,ти никога няма да имаш велика страна!Всичко с хора става а не само с пари!Тук се говори че всичко с пари ставало.Това явно е мнението на новите фалшиви капиталисти от комунистически произход,готованците и търтеите.По няколко пъти ограбиха България а нищо не създадоха.Кое е то всичкото което ставало с пари или с много пари?През цялото време все със Запада се оправдаваха и ни баламосваха а едно нещо от там не взеха и не го приложиха тук!Защото нямаше и досега няма кой да им се опре,затова.По фалшива,подла и антибългарска опозиция от СДС едва ли е имало на този свят...!Лош късмет или лоша историческа съдба имаме не знам,но всичко тук става по най-трудния начин ако вообще стане.Не парите са причината според мене а хората!

Преди 8 години, 4 месеца Optimisti4na Tragedia отговори на Атил

Някои пишат химни,други организират референдуми,трети ни откриват за пореден път произхода и всичките вкупом защитават плоския данък...!А ние какво правим?Или бачкаме без пари или бягаме от България.Същото както през турското робство,само че тогава поне сме имали хайдути, т.е.някаква форма на самозащита.Ако имах пари и власт и влияние в държавата ,както моите предци,щях да предложа и осъществя на този етап само две неща!ПЪРВОТО:Да се даде правото на самозащита на българина,регламентирано от закон и равно на правото на самозащита на американеца,например.ВТОРОТО:Въпреки че закона за референдумите е подигравка с българите с тези 500 000 хиляди подписа/за мащабите на България и 50 000 хиляди са много!/ВЕДНАГА да се проведе Референдум за държавното устройство на България!А не да ни занимават с Турция,Русия,Америка и...

==== Ужасно си прав за правото за самозащита. Ще ти кажа какво стана преди няколко години в Хюстън. Малко след полунощ едно такси стоварва в баровски квартал англичанин - дипломат. Разбирайки, че е объркал адреса, англичанинът прескача ниските чемшири и започва да блъска с юмрук по вратата на котиджа, който е зад тях. После полицията предположи, че вероятно е искал да се обади по телефон, за да дойдат да го вземат неговите хора. Юнакът тексасец обаче, пътьом откача пушката в антрето и без да отваря вратата, през нея, прави англичанина на саздърма. После дойдоха 15 полицейски коли и дори един хеликоптер. Сега ще ме питаш колко години му дадоха на тексасеца. Ами николко. Законна самоотбрана.

Преди 8 години, 4 месеца mile_bg7 каза

Моята полиция също ме пази!Тя зааляга в храститие и с риск за живота си застава зад ъглите,сакън да не съм забравил да си сложа колана или пък да говоря по телефона и да се пребия!И ВСИЧВО ТОВА НА СИМВОЛИЧНАТА ЦЕНА ОТ 20 ЛЕВА.Благодаря ти моя полиция! Миле гърбовия.

Преди 8 години, 4 месеца Атил каза

Някои пишат химни,други организират референдуми,трети ни откриват за пореден път произхода и всичките вкупом защитават плоския данък...!А ние какво правим?Или бачкаме без пари или бягаме от България.Същото както през турското робство,само че тогава поне сме имали хайдути, т.е.някаква форма на самозащита.Ако имах пари и власт и влияние в държавата ,както моите предци,щях да предложа и осъществя на този етап само две неща!ПЪРВОТО:Да се даде правото на самозащита на българина,регламентирано от закон и равно на правото на самозащита на американеца,например.ВТОРОТО:Въпреки че закона за референдумите е подигравка с българите с тези 500 000 хиляди подписа/за мащабите на България и 50 000 хиляди са много!/ВЕДНАГА да се проведе Референдум за държавното устройство на България!А не да ни занимават с Турция,Русия,Америка и т.н.,ако имахме държава и държавен глава те щяха да си знаят работата без да питат никого...!Така и народа да има възможност да се заеме със своите си работи и да се погрижи за себе си.След като ни прецакаха Царството,можем поне да си поискаме Президентска република и да се пресече пълната безотговорност на партийно-икономическата мафия!

Преди 8 години, 4 месеца Optimisti4na Tragedia каза

Весе, а като си помислиш, ти и аз им плащаме заплатите на тези бурсуци. За тези пари можем да наемем нюйоркски полицаи. А за същите пари можем да наемем и пекински, но три пъти повече. Но ще вършат работа. А нашите бурсуци да ги пратим да копат картофи. Те за друго не стават. Да ходят да си пушат на Тянанмън. Там може и да ги разберат, преди да ги прегазят с танковете...