Правителството - каракачанска овчарка или мини пудел

По материали от: www.desnite.eu

Автор: Евгений Дайнов

Зарязах малко коментарите по Великден – четири дена зарязвах лози, храсти и фиданки, засявах разсади, косих, плевих, прекопавах и пр. Не е лесно да си градинар. Болят ме всички мускули от темето до петите. Но все пак надавах по едно ухо към радиоточката и се впечатлих от разни неща. Накрая обаче рязах един голям клон на черницата, а той взе, та падна така, че откъсна кабела на точката. И тя млъкна.

Както и да е, не мога да не похваля правителството за няколко неща:

• Добри – лоши, публикува антикризисни мерки. Най-сетне се знае, какво – горе-долу – иска да прави правителството. Че сериозно надценяват резултата от тези мерки – и подценяват времето, необходимо за тяхното въвеждане – е видно от километри. Акцизът на цигарите, например, няма да им донесе нищо, тъй като всички минахме на цигари-самоделки, които вкарват в хазната 10 пъти по-малко пари от кутиите. Но все пак вече има някаква основа за по-нататъшни – и надяваме се, по-убедителни – действия на правителството.

• Бат Бойко ясно каза, че от новия здравен министър ще иска едно: да не се тутка с реформата, както правеше Нанев. И това е правилна заявка, защото Наневата истинска вина пред нацията е една: не правеше реформа, а пелтечеше.

• Окошариха съдия и бивш министър, обещават още. Гуд. Овършаха шепа полицаи за корупция, вдигнаха мерника на известните бандити по места. Вери гуд.

Подозрително обаче си траят за няколко важни неща, които могат да ги взривят:

• Как стана така, че харчовете на държавата са толкова по-големи от харчовете на инак разсипната тройна коалиция? За какво толкова се харчи?

• Защо никой и дума не обелва за реформа на администрацията – тази каца без дъно, където потъват танкери с пари без резултат? 150-те хиляди чиновници, пръкнали се след 2001 година, си живуркат животеца, папкат си заплатките (с размера на моята, професорската), чоплят си носовете и нищо не правят. Дори върнаха навика да си дават обедни почивки, въпреки чакащите ги граждани – нещо, което им бе изрично забранено от закона, прокаран преди години от Николай Василев. Вие си чакайте – ние ще си папкаме.

• Зад пушилката по повод „заменките” се крие бруталният факт, че министерството на екологията продължава да не прави нищо екологично, незаконните строежи по морето си стоят живи и здрави; и никой не обелва дума за приватизацията на Морската градина на Варна от „несъществуващата” групировка ТИМ.

Преди седмица бях стигнал до извода, че правителството много иска да го схващат като каракачанска овчарка, но всъщност всички в него виждат един мини-пудел. През седмицата правителството успя да излае еднъж-дваж като овчарка, но инак продължава да мяза на пудел. Време е да избере, какво точно животно е.

Статията е публикувана преди 8 години, 7 месеца на 12 април 2010 г, и е видяна 4010 пъти

Мнения за Правителството - каракачанска овчарка или мини пудел Споделете
вашето мнение!