Лявото и дясното в българската политика и защо няма оправия в Р.България

Корените на днешната демокрация са републикански а предисторията на Република България изцяло се съдържа в традициите и кадрите на комунистическата Народна република. Новата републиканска конституция от 1991 г.беше гласувана от депутатите на бившия Отечествен фронт начело с БКП. Въпреки това те през цялото време се държат като невинни и дори онеправдани а всички вини,(без мезетата) ги прехвърлят на другите. Естественно, че другите като техни добри ученици правят същото.И така до края на света,както се пееше в една тяхна песен.

Случайно или подсъзнателно герба на Народна република България беше под формата на некролог...Украсен с множество пъстри и непонятни символи и рисунки.

Сегашния герб на републиката е една нескопосана имитация на герба на Царство България...Многото кръстове по него обаче пак навявят подсъзнателни асоциации за надгробна плоча.

Действително дори един бегъл поглед върху историята на българската република е достатъчен за да се види,че през цялото време се занимаваме с проблеми и "катастрофи",които сами си създаваме.Често се употребява израза "омагьосан кръг" и т.н.Но нека да видим най-напред къде са корените на днешната демокрация и защо тя не е продължител на българската историческа, държавна и общественна традиция:

"Самата перестройка е ляво движение.Ако някой иска да изпревари перестройката отляво,значи перестройката трябва да бъде още по-лява."

А.Н.Яковлев, член на Политбюро.секретар на ЦК на КПСС

Днешната българска демокрация е рожба на комунистическата перестройка а главните и действащи лица в началото бяха комунистите-десиденти.Затова режимите в бившите соц.страни имаха време за подготовка и трансформация на своята финансова,икономическа и идеологическа власт в новите условия.

Руснаците,които са на път да си върнат страната след няколко века чуждо господство,ги наричат тези процеси - "бархатные революции" а тук ги нарекоха - "нежни"...Планът Ранът за България обаче едва ли е преливал от нежност. Но в някои страни сценариите им не сработиха или сработиха частично. Причината е в силната и действителна антикомунистическа опозиция там и съответните нагласи и настроения в по-голямата част от населението им. Такова нещо в България липсваше, тук не само че действителната опозиция беше игнорирана и тихомълком избутана встрани от процесите, но за това съдействаха и настроенията и нагласите в една голяма част от обществото. За разлика от други страни тук безбожния комунизъм беше приет от една значителна част от хората.

Това е факт и сега и се изразява в носталгията по социалистистическото минало.За тях то е еталон и главен ориентир в мисленето и душевните им нагласи.Историческата памет ,както на обикновенния човек,така и на интелегенцията не стига по-надалеч от времето на Тодор Живков.Явно тяхната история и битие започват на 9 септември 1944 г.,а аз съм се хванал тука да пиша за къде по-далечни времена и събития или за действително малко известната история на българите....

От самото начало в нашата преса взе много да се пише за десни сили,леви сили,при което неизбежно се смесиха тези исконни понятия в общественния живот.Донякъде това е понятно предвид дългогодишната разруха у нас, а има и известна доза произволност с цел да се спечелят политически кредити.Така че, докато винаги може да предизвика снизходителна усмивка понятието за "десен" или "консервативен" комунист или радикал - за което пише даже западната преса - ,то в общественния живот такава подмяна е опасна и то твърде много по своите последствия!Защото левичарството чрез имитация на десни принципи,способи и действия в своето паразитно съществуване се опитва да премине в нов стадий на разлагане на обществото(към днешна дата това вече е факт...).Същевременно лява организация не може да е консервативна, защото левите винаги консумират сили отвън и с това пояснение се разбира, че принципът на предпазване от гниене е свойствен за десните; а вече творческият път е твърде успешен в неоконсерватизма в политиката.

За идеологическите и икономически бази на дясното и консервативно са писали още класиците,както и редица съвременни автори.Има достатъчно преводи и на български език.Но интересен е погледа към понятията - дясно и ляво - на филологическо и Библейско ниво.Това може би ще даде по-ясно разбиране на днешния  гражданин за непрекъснатите бедствия и неуредици в живота на българската република...

Филологическия ескурс в системата на индоевроейските езици е забележителен по своя резултат.

Староиндийското daksinah - озн.способен,сръчен; десен, южен.В гръцкия dexios - десен, който е на дясната страна; прен. ръкуване като знак на вярност, заговор, обещание; благоприятен, щастлив/който идва от дясно/ ; похватен, сръчен,ловък, умен.

Латинската лексема dext(е)ra - десен; дясна ръка, десница; прен. обещание, съюз, ; сръчен, опитен, щастлив, благоприятен.

Ирландското dess.

Старобългарското десенъ - деснъ, десница,е сродно във всички славянски езици и литовския.Значението му се разбира от руския - правый,десный.

В немския език recht значи: десен/противоположен на ляв/, верен, правилен, истински; право/на някого/, закон, законност, дясна ръка.

В английския език right e: десен, справедливм верен, правилен, праведен, честен; възстановявам справедливостта, защищавам правата; дясна страна, надясно.

Във френския език droit e: право, правда; правни науки; прав, справедлив, честен, десен; дясна страна; дясна ръка.

В езика на човека десен, дясно, е свързано с физическата страна, движението, но и с морално - юридическата и нормалната страна: право,правда и нормалност.

Обратното - в гръц.език aristeros зн.  ляв; лява ръка; нещастен, объркан, глупав.

- в лат.език laevus - ляв; лява ръка, лява страна; непохватен, несръчен, глупав, изкривен; същото значение има sinister с допълнително натоварване за : неправилен, неверен, превратен, негоден, неблагопреятен, нещастен, пагубен, лош.И още: sinistrum - лява страна; зло, порок.

- в немския link e ляв, от него linkheit - неловкост, тромавост, безпомощност.

- в английския left - лява страна; а чрез left - handed - неумел, тромав; предвещаващ лошо, зловещ.Чрез sinistrad - наляво, и sinitral - разположен отляво; ляв; леворък; после имаме sinister - лош, зловещ, мрачен; нечестен, тъмен; злополучен, нещастн,; гибелен; ляв.

- във френския gauche - ляв; несръчен; непохватен; левица; оттука: gauchir - измятам се, изкривявам се, извъртам се, кривя си душата; gauchir - политическо левичарство.

- славянското левъ - ляв е с ясно значение(обратен)

- литовското kreivas - крив,  в латвийския kreivs - оттам kreis - ляв.

В Еленско под ляв човек се разбира несръчен,непохватен.Освен това в съвременния български език се употребяват изразите - "две леви ръце",за състояние - "криво-ляво"; кривоглед.

Никъде в аномалиите не фигурира право или дясно!

Така чрез ясното езиково богатство на човечеството се разкрива заложеното подсъзнателно.

В Библията можем да прочетем такава идейна концепция,която може точно да се свърже с езиковото наблюдение:

В староеврейския библейски език думата yamiyn значи дясна страна(Псал.CXLI,4), дясна ръка(Бит.XLVIII,13) и още надясно(Числ.XX,17) - противоположното на "наляво"(shemowl);също diyn (Дан.IV,34;VII,10); mishpat(Лев.XIX,15;Втор.I,17;1Цар.VIII,11); zedaqah (Бит.XVIII,19;Ис.LVI,1;Неем.II,20)= право, справедливост, правда, съд, съдебно решение.Лявата страна,лявото в семитските езици при всички случаи означава тъмната страна на битието.

"Десните пътища Господ наглежда, а левите са развалени"/Притчи Соломонови 4,28/

Спасителят Христос така определя есхатологичната съдба на човечеството:

" А когата дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети Ангели с Него, тогава ще седне на  престола на славата Си; и ще се съберат пред Него всички народи; и ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози; и ще постави овците от дясната Си страна, а козите - от лявата".След това се описва милосърдието на овците и тяхното благословенно наследяване на Царството, приготвено от създаването на света/Мат.25,32 и сл./.А ония , които са от лявата страна ще отидат в огън вечен,заради немилосърдието си.Това ще се случи след свършека на света.

Съответната молитва на християнина е:

"Господи, избави ни да не стоим от ляво, Ти, Който уреждаш всичко за наша полза; Ти,Който си изпратил огнено очистване за нашата страна, та непрестанно да викаме: - Благословете всички дела Господни от Господа"/ От:"Служба на св.царски мъченици",канон,песен 8,ст.1/.

Дясната страна е винаги символ на доброто, правото в християнството, а лявата - на опакото, на кривото.Но има и един личен морален момент на личното спасение, който допуска ругателство на злите сили за християнско смирение.В Евангилието е казано за верния християнин, "ако някой ти удари плесница по дясната страна, обърни му и другата",т.е лявата ти страна/Мат.5,39;Лука 6,29/.Което значи: ако някой те наскърбява тогава ,когато ти си прав, невинен, спомни си за своите неправди и грехове и ще стихне възмущението ти, че неправедно страдаш, пише йеромонах Серафим в "Смисълът на страданията"/Тесалоники,1991г.с.26/.А не както спекулират и лъжат нечестивците и поганците,че християнството поощрявало към мазохизъм и непротивене на злото...Нищо подобно!

В този трансцедентален аспект големият френски писател Франсоа Мориак направо говори в своето кредо :

"За християнина няма друга позволена политика, освен стремежа към Царството Божие и Неговата правда"./Из :" В какво вярвам",1962 г./.

 

Статията е публикувана преди 6 години, 7 месеца на 13 април 2012 г, и е видяна 2497 пъти

Мнения за Лявото и дясното в българската политика и защо няма оправия в Р.България Споделете
вашето мнение!

Преди 6 години, 6 месеца Optimisti4na Tragedia каза

Вижте как добре ви го е обяснил човекът. Интелигентните хора са десни. Нашите по-прости другари обикновено са леви. Неприятният факт е, че по-простите обикновено са мнозинство. Сега се замислете какво е демокрацията. Мнозинството решава какво да се прави. Тоест по-простите налагат на по-умните решения и начин на поведение. Не е ли жалко и грозно? Мисля, че така оформената система на човешко съществуване няма шанс. Може би следващата, ако има такава.