Коледен срам за Темида

По материали от: www.standartnews.com

Магистратите няма да получат 16-а заплата за Коледа. И 15-а няма, дори и 14-а. Поне засега Висшият съдебен съвет не е взел подобно решение.

Това е единственият начин, по който новината за коледните бонуси на съдии и прокурори може да не предизвика гняв не само у клиентите на Темида, но и у целокупния народ. Как в Европа ще погледнат на премиите също не е трудно да се предскаже.

Така бе и миналата година - след всички критики от Брюксел до Долно Камарци магистратите не се посвениха да оценят труда си като заслужаващ бонуси. Вярно, в крайна сметка не си раздадоха обещаните 16-и заплати, но щедро се възнаградиха с 13-а и 14-а, все едно наистина са си свършили работата. Чудно как в година, когато скандалите около Темида не затихват, нейните служители все още имат очи да си раздават награди, дори и под благовидния предлог "реализирани икономии". Нищо че част от тях икономисваха, обядвайки и вечеряйки с Черничкия Красьо, който задълго лепна петно на тогата на Темида. И кой казва, че напредък в работата на съдебната ни система няма - тази година наказаните приятели на човека с ланците са извън списъка на онези, които ще си поделят бонусите. Иначе, осъден по знаково дело престъпник у нас все още няма. Десетки процеси спират и започват отново заради процесуални грешки, което не пречи магистратите по тях да решат, че са заслужили коледна премия. Прокурори и съдии си играят на "те ги хващат, ние ги пускаме" със смешни в очите на обикновените граждани мотиви. На същите онези, мнозинството от които няма да се смее при вида на празните си джобове по празниците.

Проблемът не е в това дали хората в тоги ще си разпределят по няколко хиляди лева отгоре. Както се казва, дай, Боже, всекиму. Нагло е обаче точно системата, от която българите очакват да възтържествува най-после справедливостта в държавата, да отправя посланието: може всички да смятат, че работим зле, на нас обаче не ни пука за чуждото мнение

Ако на магистратите им пукаше, щяха да се вгледат поне в рейтинга си в социологическите проучвания - всички изследвания отреждат последното място сред институциите точно на съда. Няма как да се приеме за случаен и фактът, че години наред проблемът ни с ЕС се нарича "правосъдие и вътрешен ред". От което следва и "съдът спъва борбата с корупцията по високите етажи на властта" в позициите на Брюксел.

Коледните премии може и да сложат по-голяма пуйка на трапезата на прокурори и съдии, но със сигурност няма да повишат доверието на българина в тяхната работа. И в шанса, който магистратите олицетворяват, да се превърнем в общество с правила и закони за всички. На "непремиалните" си празнични маси мнозинството от хората ще си кажат: делото на Наглите пак се отложи, магистратските бонуси за това - не". И колкото и да са недоволни слугите на Темида - в очите на обществото истината е такава. Богинята на справедливостта у нас не сваля превръзката си от срам, не от стремеж към обективност. За поредна година.

Статията е публикувана преди 7 години, 11 месеца на 01 декември 2010 г, и е видяна 2156 пъти

Мнения за Коледен срам за Темида Споделете
вашето мнение!