Ето защо не съм на протестите

Супер. 100 000 на улицата. Браво. Революция. Прекрасно. Сваляме тези, избираме следващите. Вдигаме пенсиите два пъти, минималната – три пъти; сваляме тока и водата четири пъти; одържавяваме енергийната система и големите предприятия. Пропуснах ли нещо от исканията до тук? Аз имам обаче други въпроси, пък ако щете се сърдете.

Вчера на няколко места ме обвиниха, че съм против протестите. Това съвсем не е така – протестите са нужни, защото хората наистина живеят по-зле.ОБАЧЕ винаги се сещаме да натиснем политиците когато ножът опре до гърлото. Често тогава получаваме прибързани мерки със съмнителен изход. Така в последните дни изкристализира тезата, е че темата на протестите е сгрешена. Нека изложа аргументите си.

Искаме публичност, отчетност и прозрачност. В стъклени сгради с микрофони във всяка стая да ги сложим, никакъв ефект няма да има, ако не се внимава. Учудващо много документи ще намерите в мрежата. Почти никой не ги гледа. Искаме електронно управление със сложни електронни услуги даващи достъп до всеки аспект от работата ни с държавната машина. В същото време мнозинството от населението изглежда не може да разбере една проста фактура за ток, да подаде данъците си навреме през интернет и дори да оправи настройките си за сигурност във Facebook. Проблемът май не е само в държавата.

Цената на тока в никакъв случай не е висока. Дори е доста ниска. Сметките са високи, а това е различно. Част от причините са ниската енергийна ефективност, загубите по мрежата и лошото отчитане. ЕРП-тата са виновни пряко за последното и ще си понесат отговорността (до голяма степен благодарение на протестите). Доколкото ми е известно, вината за продължаващите загуби от 25% по мрежата е предимно на регулатора. В 8-те стъпки за подобряване на енергийната мрежа се настоява ЕРП-тата трябва да споделят риска от загуби. Така ще имат инициатива да инвестират в подобряване на инфраструктурата, вместо както сега всичко да се поема изцяло от крайния потребител.

Енергийната ефективност е по-сложна тема. Голяма пречка пред санирането в България е, че всяка сграда има по много собственици, доходите са ниски, а подпомагането по различни програми почти не се използва. За да има бърз напредък, трябва почти изцяло да се покрива от държавата. Дори сега санирането се изплаща от сметките за няколко години, но много хора нямат ресурс да започнат. С покачването на цените на тока и парното инвестицията ще става все по-логична за повечето семейства. В Германия при ток от над 50 цента на киловат е абсолютно нормално да искаш да си свалиш сметката с поне 30% чрез изолиране.

Според мен проблемът с темата на протеста е, че всички искаме сваляне на цената на тока. И успяхме – от март по всяка вероятност ще падне с 8%. Това не само не решава нищо, но и задълбочава проблема. Енергийната система на една държава е нещо изключително сложно и едва шепа хора могат да разберат всичките ѝ движещи части. Макар да не съм сред тях, виждам, че сегашната политика на регулацията води до изкуствено занижаване носещо единствено дългосрочни загуби. Тук не става дума за намаляване на нечия печалба, макар НЕК на практика да определя повечето такси. Така нищо в системата не се променя – просто проблемът се отлага чрез еднократна популистка социална мярка.

Вместо това, протестите трябва да бъдат за намалелите доходи, безработицата и лошите условия за бизнес. Започнах с това, че не токът е скъп – доходите са ниски. Това е ясно на всички. Има много реформи, които биха подобрили бизнес средата и инвестициите, но са трудни (политически и финансово) и никой не ги започва. Вина за това несъмнено има кабинета, но тази връзка е по-трудна за осмисляне. Значително по-лесно е да си представим как Борисов нарежда да се свали тока и от утре да е факт. С работните места и доходите далеч не е така.

Като си говорим за реформи, трябва да споменем тази в енергийната система. Либерализацията е нещо, което трябва да направим и за липсата на което ще си отнесем скоро глоби. Нещо важно за нея обаче е, че със свободен пазар на тока цените му ще са пазарни. Това означава, че не ДКЕВР ще определя колко струва киловат – също както цените на мобилните услуги не се определят централно. Два краткосрочни ефекта от това, по мое мнение, са сред основните политически пречки пред тази реформа. За частните финансови интереси дори не мога да предполагам.

В първите години след либерализацията цените на тока ще скочат. Сами виждате как ДКЕВР ги държи надолу спрямо пазарните – най-често по политически поръчки. Несъмнено ще има и спекула от ЕРП-тата и докато регулаторът се усети ще се стигне до ново напрежение сред потребителите. Положителното обаче е, че ще има конкуренция както сред посредниците, така и сред централите. В дългосрочен план това ще донесе по-ниски цени и по-малко шокови промени. Ще имаме повече избор на доставчици и тарифи, а според предпочитанията на пазара ще се инвестира в определени източници на енергия.

Конкуренцията сред производителите обаче е именно вторият проблем. ТЕЦ-овете са изключително скъпи, но дават работа на много хора в бедни региони. В една конкурентна среда вероятно те няма да оцелеят без стабилни субсидии. Именно продължаване на агонията на тези ТЕЦ-ове (заедно с частни интереси, разбира се) е причината НЕК да продължава да изкупува от тях и да са основният източник на ток в България.

Хора, вие които говорите за национализация - вие имате ли представа какво ще ни коства това ? Имате ли идея, че стойността на ЕРП-тата с неустойките е колкото 1/4 от годишния БВП на България, вие знаете ли колко са 10 милиарда лева и откъде смятате да ги набавите? Вие сещате ли се за печелившо държавно предприятие? Аз помня няколко от миналото - Кремиковци, БТК, а от настоящето и БДЖ и ВМЗ Сопот. Това ли ви е идеала за управление ?

Незнам дали точно тук е мястото да пиша такива огромни статии и дали някой ще си направи труда да ги прочете, но просто всеобщото мнение и настроение ме кара да напиша някой от тези неща, а някой от тях и да препиша.

ХОРА, МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ, НЕ БЪДЕТЕ СТАДО ОВЦЕ!

Намаляването на цената на тока с няколко стотинки не решава никой от тези проблеми. Няма да увеличи и доходите на българите. Протестите са нужни, но от това, което виждам, ще доведат до повече от същото. Поправете ме, ако греша.

Истински се срамувам, че на днешния ден във всяка една телевизия и медия водещи новини са някакви хора, които са били полицай или полицайте са ги били, адски се срамувам, че групичка хора си позволиха да засенчат този ден за да бъдат обслужени техните политически интереси. Но най-истински ме е срам от хората, от тези, които протестират - те не спряха да свиркат дори в минутата мълчани в чест на най-великия българин Васил Левски.

Това беше потресаващо. Не мога да кажа, че човек, който не милее за Левски може да милее за родината и да решава бъдещето ми. Не мога.

P.S. Тази статия е от една масова онлайн-игра. Тъй като там рядко са известни имената на хората, слагам за име прякорът, който ползва този човек -  Just smile back

Статията е публикувана преди 5 години, 9 месеца на 20 февруари 2013 г, и е видяна 3480 пъти

Мнения за Ето защо не съм на протестите Споделете
вашето мнение!

Преди 5 години, 8 месеца бай ганю каза

На фона на някои ВЕРНИ факти,написаното в тази статиика са пълни ГЛУПОСТИ,нямащи нищо общо с действителната ситуация,и ИСТИНСКОТО състояние на нещата!!! Живота и времето и последните събития(който иска да чуе)доказват това!!!

Преди 5 години, 9 месеца stelio_nz каза

Ми сещаме се, бе другарю автор. И не за едно, за много печеливши предприятия се сещаме по времето на соца. Щото тогава, уважаеми другарю автор, България имаше икономика, пък сега има някакво жалко подобие на такава. Хоратиш за 10 милиарда, кой ще ги даде. Ми онези дето окрадаха близо 60 милиарда от хазната чрез бандитско-разбойническата приватизация, наложена на българския народ от една престъпна шайка. Какво, нямало да ги дадат ли? Ми тогава разстрел по китайски образец. Е, питай Веско и той ще ти каже, че даже и фактура дават хората , за разходите...по разстрела.

Преди 5 години, 9 месеца даскал отговори на Optimisti4na Tragedia

Не си спомням кой го каза наскоро, но ще си позволя да го цитирам: "Внимавайте февруарската революция да не прерасне в октомврийска." Е тогава ще разберат "протестиращите" кон боб яде ли.

И през 18-ста година е имало комисари и сега пак комисари . Аман от тях .

Преди 5 години, 9 месеца Optimisti4na Tragedia каза

Не си спомням кой го каза наскоро, но ще си позволя да го цитирам: "Внимавайте февруарската революция да не прерасне в октомврийска." Е тогава ще разберат "протестиращите" кон боб яде ли.