Дърва за зимата

По материали от: КИБ

Всяка пролет, като вземе някой лев от рентата на четирите и останали декара земя, майка ми си приготвя дърва за следващата зима. Тази пролет тя гледа на всичко с безразличие и без да се замисли, ми даде скромните си средства, за да купя нещо на децата. На въпроса ми как ще купуваме дърва, тя отвръща: - „Лесна работа!” Работата обаче съвсем не е лесна, защото дървата, както и тока,  бензина, и храните скочиха двойно. Разбирам, че тя май пак е видяла нещо в бъдещето, което на мен както винаги ми е убягнало. Така, седя един ден пред нея, гледам ръцете и, слушам загрижения  както винаги глас и с болка схващам, че съм още млад и зелен, независимо, че съм прехвърлил петдесетте. Укорите, с които отдавна съм свикнал и на които вече дори не обръщам внимание, внезапно добиват друг смисъл. Всяка нейна дума е вярна, а тя е повтаряла тези думи може би стотици пъти до сега. Излиза, че съм я слушал, без да чуя какво ми е казвала. Господи, какъв глупчо съм бил толкова много години! Горката ми майка!

Гледам излинялата и от пране, и носене зелена блуза, старателно лъснатите обувки, останали от дъщеря ми преди много години и ми е трудно да преглътна. Като знам колко оскъдно се храни, за да останат пари  от пенсията за данъци, лекарства и празниците на мен, и децата ми, стискам зъби. Защо по дяволите не успях до сега да се замогна, след като работих непрекъснато? Защо други хора, определено по-неспособни от мен успяха в живота? Да живея честно май се оказа голяма глупост, а?

Защото тия, които проповядваха да не се краде, заграбиха милиони народни пари, тия, които раздаваха правосъдие, се превърнаха в престъпници, а аз, който по законите на логиката трябваше да успея в живота, се провалих! Не за друго, а просто защото не мога да събера едни смешни пари, за да купя дърва на мама за зимата. На най-добрия, най-милия и опрощаващ човек на света – моята майка, аз не мога да помогна! ЗАЩО?

Наистина ли съм неудачник, в сравнение с наглите успели приватизатори, трансформираните в бизнесмени партийци, далавераджиите, рекетьорите и всички пладнешки хайдуци в бюрократичната система на държавата?

Мама не казва нищо по въпроса, но с тъга гледа, как сам ремонтирам тридесетгодишната си кола, докато по улицата профучава с „Мерцедес” – а си  бившата ми съученичка, с прякор „Дружинната”. Хубаво е, че в квартала всички се познаваме. Ако щете вярвайте, но дори за миг не ми е минавало през ум да и завиждам някога. И като малка, и като порасна, „Дружинната” бе дъщеря на баща си, силния партиец от комитета на партията. Самата тя бе глупава, безлична и незначима, също като онова резервно копче, дето го пришиват най-долу на ризите.Независимо природната си ограниченост или тъкмо заради нея, тя е голям началник в Общината. Назначава, наказва и уволнява хора, които са много по-умни и способни от нея. Двете и дъщери също са началници в различни министерства в столицата. Идват и на гости със служебните си коли, управлявани от служебни шофьори, а за бензин и заплати парите идват от балъци като мен. Моите деца бяха отличници  в училище, знаят по три чужди езика, но едва успяха да си намерят работа. Изглежда да си интелигентен, талантлив и способен, е недостатък в милата ни родина. В България трябва да си тъп, нахален и крадлив, за се издигнеш. Читавите хора са предопределени за „лош човешки материал”, както казва Б.Б. – Богът Бойко.

Стоя и се питам, що за пародия на държава, що за сбъркан свят сме си изградили?!

След мама и аз прозирам, че инерцията няма да ни запази дълго като държава. Идват други, ценящи себе си народи, размножаващи се като скакалци и унищожаващи всичко по пътя си. За беда ние сме на един страшен кръстопът, желан от всеки!  Нашето време май е на свършване вече!

А толкова много обичам България! Тази страна, в която планините са приказно красиви, морето примамливо като детска мечта, а равнината дива и необятна като първа любов! Страната с най-честните и трудолюбиви бедни хора на земята!

За другата България не ми се говори! Аз дори не знам, защо все още се наричаме българи! Какво общо има между Аспарух, Крум, Борис, Симеон І, Ботев, Левски, Вазов  и  агент Гоце, А.Марин, Трактора, Р.Петков, Р.Овч., Масларова, Кунева и други, злоупотребили с власт  недоразумения? Това, че стъпваме по една и съща земя, макар и по различно време, не ни прави българи! Хората преди нас са били българи! Доказали са го, като са проливали кръвта си за земята българска, строили са и са създавали държава и държавност!

Сегашните недоразумения в „управлението” на страната доказаха единствено, че са безродници, че могат да се гаврят със земята, с хората и дори с кръвта на предците ни! И ако някога българите са давали силата, ума и дори живота си за земята ни, сега безродниците продават на безценица, с цел лично обогатяване земята, народа и държавата единствено и само за ПАРИ!

Всъщност знам как и аз да „успея”! Много по-лесно е, отколкото може да си помисли човек. До „потопа” има все още малко време. Но ...... мамо, прости ми! Достатъчно силен, умен и смел съм, за да не стана мутра, комунист или обикновен крадец! Знам, че по сегашните критерии не съм успял в живота, но това нашето живот ли е? Ти си ме учила да меря всичко с други мерки. Не с пари, проценти и моята част от далаверата. Единственото, което ми остана, е да се срамувам! Срамувам се, че съм българин, мамо!

Гледам изсветлелите ти вече очи мамо, слушам топлия ти глас и ме боли душата. Каква полза да си мисля, че съм добър син, като не мога да ти помогна за толкова незначително нещо – няколко кубика дърва за зимата.

Гледам отново и виждам от другата страна лоясалите мутри на политиците, чувам мазните им приказки и полудявам! От безпомощна обич към теб мамо, и от дива омраза към тях! Бавно, но сигурно полудявам и знам, че вече е близо деня, в който няма да има какво да загубя, освен въжето с което са стегнали шията ми! Знам също, че все ще успея да събера малко дърва, с които да направя клада за нашите управници. Така ще те стопля, мамо! Защото от снежната зима е по-страшна зимата в душите ни.

Статията е публикувана преди 6 години, 6 месеца на 13 май 2012 г, и е видяна 4021 пъти

Мнения за Дърва за зимата Споделете
вашето мнение!

Преди 5 години, 9 месеца osten отговори на бай ганю

И накрая един съвет към пишещите по форумите:Първо ПРОЧЕТЕТЕ после РАЗБЕРЕТЕ и тогава ПИШЕТЕ!!!Ама за да пишеш трябва да си прочел МНОГО за да разбереш колко МНОГО не знаеш и тогава да КОМЕНТИРАШ!!!Номерата с лозунгите от митингите на атака НЕ МИНАВАТ!!!Повече на такива глупаци няма да отговарям!По бобре да не ми пращат коментарии на пощата още повече че е със СПАМ!!!

Много си жалък, бай Ганьо!Такива са всички комунисти впрочем.Вземи се обеси, да направиш и ти най-после едно добро дело в живота си!

Преди 6 години, 5 месеца бай ганю каза

И накрая един съвет към пишещите по форумите:Първо ПРОЧЕТЕТЕ после РАЗБЕРЕТЕ и тогава ПИШЕТЕ!!!Ама за да пишеш трябва да си прочел МНОГО за да разбереш колко МНОГО не знаеш и тогава да КОМЕНТИРАШ!!!Номерата с лозунгите от митингите на атака НЕ МИНАВАТ!!!Повече на такива глупаци няма да отговарям!По бобре да не ми пращат коментарии на пощата още повече че е със СПАМ!!!

Преди 6 години, 5 месеца бай ганю каза

За сведение на такива човекоподобни като" KIB" в Рилската Света обител в Костницата на манастира се намират костите на Родоначалника на рода на майка ми-Иван(Бог да го прости!)който е от с.Загоричане Костурско(дн.Василиада)!Той е Деветото Коляно на майчиния ми род!Участвал е вгасенето на пожара в манастира през зимата на 1834-35г.!Ползвал се е с ПЪЛНОТО доверие на Игумена!ЗАТОВА Е ТАМ!!!А този по горе сигурно не знае името и на дядото на баща му!Като му чета малоумията-сигурно!

Преди 6 години, 5 месеца бай ганю каза

Ей Тикво с офчия си мозък и акъл на ггугутка от най бедния монастир ,нито можеш да разбереш нито да чуеш това що ти се хортува!Няма смисъл на Глупендер като тебе, да се обяснява каквото е да било!!!Толкова си Тъп, че чак ме е срам че се занимавам с нищожество като тебе!СТО живота да живееш и да ти обяснявам ,пак няма да разбереш НИЩО!!!Пълно е с такива Мехлюзи като тебе!!! ЗАТОВА ДНЕС Е В ТАКОВА СЪСТОЯНИЕ ТОВА ПОДОБИЕ НА ДЪРЖАВА!!!Да се радват и наслаждават на подобия като Б.Б. и Ц.Ц.!!!ХА ХА ХА!!!

Преди 6 години, 5 месеца KIB отговори на бай ганю

С овчите си коментарии показвате ТОЧНО това което пиша!!!Моят род недраги ми критикари е от Егейска Македония и през годините на борби и страдания е плащал с КРЪВ!!!Заради това ,че са искали да живеят като "бели" хора дружейки с бизнеспартньори от Европа!И заради това ,че ВИНАГИ са били част от ВМРО!!!Винаги заради ТИКВИТЕ, които са уж "управлявали"тази нещастна територия, а всъщност са я ПРОДАВАЛИ!!!От т.н."ослобождение"та и до ден днешен!И винаги е имало такива "токмаци" като ваша немилост да хортуват идиотщини!!!

НЕУВАЖАЕМИ македонецо, на цял свят е ясно, колко "велики" сте всички македонци, заедно с вашия Бог МАКЕДОН! Ако имаше малко мозък в главата си, щеше да си траеш, но ти си велик МАКЕДОН и трябва да парадираш с глупостта си! С промитите си сърбомански мозъци просто няма как да напишете обективен коментар, касаещ българите и България!Дори да живеете в Дупница, Кюстендил или Благоевград, вие сте толкова жалки, че недоразумения като братя Галеви ви правят на маймуни, а съда после ги оправдава.Добре, че се намери БЪЛГАРСКИ съд, който макар и занижено, все пак ги осъди! Сбирщина от страхливци и предатели са всички македонци! Затова албанците ще ви вземат измислената "македонска" територия, която всъщност е българска земя!

Преди 6 години, 5 месеца бай ганю каза

С овчите си коментарии показвате ТОЧНО това което пиша!!!Моят род недраги ми критикари е от Егейска Македония и през годините на борби и страдания е плащал с КРЪВ!!!Заради това ,че са искали да живеят като "бели" хора дружейки с бизнеспартньори от Европа!И заради това ,че ВИНАГИ са били част от ВМРО!!!Винаги заради ТИКВИТЕ, които са уж "управлявали"тази нещастна територия, а всъщност са я ПРОДАВАЛИ!!!От т.н."ослобождение"та и до ден днешен!И винаги е имало такива "токмаци" като ваша немилост да хортуват идиотщини!!!

Преди 6 години, 5 месеца fallen_angel отговори на KIB

Правилно си се определил като бай Ганьо! И в упреците си прав! Защото ако не беше бай Ганьо а руснак, щеше да ме потърсиш, щяхме да се напием и да излезем на улицата за протест. Ако бе немец или поне маааалко германец, щеше да ме подкрепиш, вместо да ме хулиш. А ако бе чех или поляк да речем, щеше да свирнеш на приятелите и...

Да закриваме държавата тогава, да приемаме исляма, да станем американци, таджикистанци, зимбвавийци?