Българите: криво искат - криво им се дава

По материали от: http://atil.blog.bg/history/2012/07/25/.947164

Българите днес са като българите вчера - бедни, дисциплинирани и завистливи. Вместо да изискват от държавата си това, което е длъжна да им осигури, те все очакват подаяния, които ги правят равни в бедността.

На опашка за милостиня

Коментар на Мирела Иванова:

“Кандидат за кмет бил лидер на престъпна група.” Из новините на Нетинфо

Абсурдните предизборни новини вървят ръка за ръка с още по-абсурдните дискусии, обещания, случки и дебати за доходите в България. Почти епично се акцентира върху две теми: увеличението на минималната работна заплата от 240 на 270 лева и данъчните задължения на Лили Иванова, недоизяснени засега отвъд факта, че голямата певица получава пенсия в размер на 109 лева и някакви стотинки.

Ще се запитате: какво е общото между двата казуса? Над тоя въпрос се замислях и аз, в началото само долавяйки плътната и неразкъсваема обвързаност, додето накрая успях да намеря свой отговор. И той се отнася не просто до доходите, а и до перспективата в България да си останем завинаги бедни, дисциплинирани и завистливи.

Оцеляване...

Увиснали в очакванията си като тежки левичарски камъни на врата на държавата, която до онзи ден се олицетворяваше от бащицата Живков, вчера и по за кратко от бащицата цар, а днес от Борисов. Общественото устройство, оказва се, е без значение, защото политиката на доходите масово се възприема като паница, от която всеки все трябва да получи по залък, независимо от образованието, професионалния принос, общественополезната му реализация.

Не Лили Иванова е антиподът на бедността ни

Ние не изискваме от държавата си това, което е длъжна да ни осигури: ред и сигурност, надеждно здравеопазване, образователни хоризонти и среда за разцвета на културата. (Защото именно в такъв контекст сами бихме могли да се погрижим за себе си, да разгърнем възможностите си, да се реализираме и редовно да плащаме данъци.) Напротив, нас все ни тегли да получаваме подаяния, които ни правят равни в бедността.

Чудя се за какъв квалифициран или неквалифициран труд се получава днес минимална работна заплата, в какви сфери на производството или държавната администрация, например? Как се съизмеряват възнаграждението на чистачка на летище “София” и учителка в детска градина, или на пазач и млад, току-що постъпил на работа асистент в университет? Струва ми се, че тъкмо подобни ценностни разкрачи и неразбиране за цената на професионалния и образователен ценз би трябвало да ни бодат очите, да предизвикват съпротивата ни. А не доходите на Лили Иванова.

Български зависти и ненависти

Ако певицата, един рядко срещан пример за дарба и характер по нашите земи, има неплатени данъци, то навярно и ще си ги плати. Раздразнението, с което бива разнищван нейния случай обаче иде от другаде. От различието и респектиращите усилия, с които го поддържа и развива през годините, от уникалното й присъствие на сцената, от последователността да бъде такава, каквато заслужава, винаги на върха.

Докога ще живеем ден за ден?

Не съм чула да предявява основателните си претенции към държавата, говори за изкуството си и то е запазеният й знак. Но навикът по нашите земи е да възприемаме успелите с труда си като обект на непомерната си усреднена завист. Кой знае защо незаконно забогателите не ни дразнят и впечатляват така - разните български псевдомилионери, например, които си пазаруват вили в Ница и Сен Тропе, не стават обекти на обществено и медийно разобличение, на лични поругавания в нета, не будят зависти и ненависти.

Защо не излизат сметките?

Уви, оцеляването, освен национална философия и религия, изглежда е и правителствена визия. Така че всички стискаме зъби дисциплинирано, самонапъхваме се в Дянковите концепции и ставаме светъл пример за целия Евросъюз, че и отвъд. Зад тази приемливост на фасадата и повсеместните минимални работни заплати, всеки гледа да се спаси със съучастие в шмекерлък, да се уреди в схема, да направи консултантски удар, да добута до политическа хранилка и прочие.

Народ и премиер смятат горе-долу по един и същи начин: еди-колко си милиарда еврофондове, еди-колко си милиона население, разделяш ги на калпак и прецапваш кризата. Много са прости тези сметки, за да излязат.

Автор: Мирела Иванова, Редактор: Александър Андреев

източник: Българите: криво искат - криво им се дава | България | DW.DE | 16.08.2011

П.П.(В.И.)  Колкото до кадрите , те явно имат трайни традиции - във всички времена са си били едни и същи.Затова и на 9 ноември 1989 година си легнаха да спят като борци срещу капитализма а на 10 ноември се събудиха като капиталисти...Друг въпрос е вече, че колкото построиха социализма, толкова построиха и капилизма в България! Въпреки това - от тях по-компетентни и разбиращи нещата няма - тук в република България, обаче...!

 

Статията е публикувана преди 6 години, 4 месеца на 25 юли 2012 г, и е видяна 5329 пъти

Мнения за Българите: криво искат - криво им се дава Споделете
вашето мнение!

Преди 5 години, 11 месеца бай ганю каза

Сеновския "вайвода"-АТИЛ(това е литературно прозвище на въпросния публиковател),пак е "изкопал"от някъде този"шедьовър"на публицистиката с намерение да ни смае!!! Сам той явно не може да "ВДЕНЕ",че проблема на ДУНЯТА(т.н.-българи)е само един-ОВЧИЯ МАНТАЛИТЕТ!!!Ако беше някъде другаде досега да беха грабнали "ГЬОСТЕРИЦАТА"-па ГОРЕ ,па ДОЛЕ,докато не остане здраво место по тия ЧАПКЪНИ,ИЗЕДНИЦИ и народни КЪРВОПИЙЦИ!!!Досега да беха избегали у джунглите на Амазония! Да, ама НЕ!Плампалниците си плямпат,кервана си върви,а айдуците си КРАДАТ и унищожават народа духовно и най-вече ФИЗИЧЕСКИ!!! ДО КРАК!!!ТОВА Е ЦЕЛТА!!!А ТЕЗИ СА ПАЛАЧ-ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ!!!

Преди 5 години, 11 месеца bobr каза

Баси гробищата е тука!

Преди 6 години, 3 месеца bobr каза

И къде говорихте с всички "българи"? Въртите едни и същи лъжи от 100 години. И представяте шепата боклук, обсебили държавата, за "българите". И вие ли сте от тези, които описвате? По-образованите трябва да подават ръка на непросветените. Не да ги забиват още в земята с лъжи и клевети по техен адрес. Тиражирате оплюването на народа ни от помиярите, които са го поробили. Помиярските им медии подменят и изместват общественото мнение, НЕ го изразяват. Мнението на бългрите не се чува, чува се само воя на глутницата - в "медиите".