А, бе, защо още монопол?

Поредната драма с допотопния динозавър БДЖ разтресе #kletamaikabalgariq. Едни пари не се давали, разни влакове спирали, села оставали откъснати... Въобще - драма на драмите, чудеса на чудесата.

От всички писукания по медиите, не чух нито едно, което да зададе въпросът - защо, аджеба, продължава държавно спонсорирания монополизъм на тази компания? Защо на фона на всички скандали, кражби, дотации се продължава с тази лайнярщина?

Държавата ДОКАЗАНО е лош стопанин. Държавата може да бъде само и единствено контролен орган. Половиният милиард, хвърлен на вятъра, може да се насочи към достатъчно кадърни хора, които да следят за регулациите. И огромния остатък от парите да се пренасочи към нещо разумно, например - изграждане на инфрастуктура...

И какво ще стане, ако не е държавна тази компания? Или че ще има частни компании, които оперират? Губи се социалния елемент ли? Ами отидете в Пловдив и вижте как частен транспорт пази "социалния елемент". Как така частник може да пази социален елемент на едно място, а на друго по презумпция да се мисли, че не може?

Нали оставали сума стрелочници и кондуктори без работа? Ако има частни компании, и пазар за труд ще има. А не десетки хиляди да киснат на гърба на данъците ни. Тогава, като една компания се осира, работниците отиват в следващата и така - както си е нормалния начин да функционира един пазар.

Статията е публикувана преди 3 години, 10 месеца на 25 януари 2015 г, и е видяна 1747 пъти

Мнения за А, бе, защо още монопол? Споделете
вашето мнение!