7 милиона българи в Русия и 6 милиона в България...

По материали от: http://zonabg.info/Other.30_37/9329.article/

Интересна статия от колегите в "ЗонаБГ". Интересна от гледна точка на това - колко ще се окажем "българите" в България след проброяването тази година? Дали тези, чертаещи с удоволствие черни краски за бъдещето на българите ще са прави, или тези, които с умерен оптимизъм подкрепят това, че българи ще има още години? Ще разберем скоро, но поне може да ни успокои факта, че в Русия българи ще има.

---

Предполага се, че около 7 милиона от жителите на Руската федерация ще се самоопределят като българи в приключилото вече в по-голямата си част преброяване на населението там, въпреки че все още има места, където то продължава и срокът е удължен до края на седмицата. Съдбовното за нас в това събитие е, че за първи път от 1926 г. насам се допуска възможността граждани на федерацията да се самоопределят като българи.

Всички знаем от историята как Сталин методично създава т. нар „татарска“ нация, потъпквайки българската национална идентичност и преименувайки волжките българи в „татари“ (впрочем, по подобен начин бе създадена и „македонската“ нация, б. а.). С нарочен указ болшевишката власт заличава нашата националност в границите на СССР и напълно я изключва от последвалите преброявания. Преди това според резултатите от преброяването през 1897 г. българите на руска земя са били 1 300 000, а през 1926 г. – 1 500 000 души.

Тъжно звучат думите на президента на Българския национален конгрес Гусман Халил, който на 23 януари 2003 г. в едно свое изявление казва: „Велика България се разпадна. Българите се разпиляха по белия свят. Националният нихилизъм до такава степен отрови душата на народа, че отец Паисий бе принуден да възкликне: „... защо се срамуваш да се наречеш българин?“ Срамно е да се признае, но се стигна дотам, че мнозинството българи при нас предпочитат да се наричат с безбожното име татари“.

Въпреки многовековните репресии, оставили дълбоки следи в съзнанието на жителите на Татарстан – според Казанския психологически център около 89 % от гражданите на републиката се притесняват от натрапената си идентичност и страдат от комплекси – очаква се резултатите от преброяването да са доста интересни.

За да се преодолеят травмите от десетилетните забрани и манипулации, в навечерието на тазгодишното броене на населението обществената организация „Българска община“ с централа в Казан, Република Татарстан, излезе с призив пред сънародниците ни. В него се казва:

„Драги българи,

Федералната служба за държавна статистика РОССТАТ със заповед № 74 от 27 януари 2010 г. включва нашето национално самоопределение „българи“ в преписките по преброяването на населението на Русия през 2010 г... Призоваваме ви да се възползвате от своите конституционални права. Укажете националната си принадлежност правилно „българин“ или „българка“ (код 1595), а като роден език „български“, без да се подразделяте на етнически, регионални и други подгрупи. Нека да се възползваме от възможността да станем единна българска нация, официално да утвърдим своето изконно име „българи“ и да получим възможност свободно да развиваме своята единна българска култура и традиции на всички групи българи“.

Предполага се, че днес на територията на Руската федерация – основно в Татарстан, Чувашия, Башкилия, Казахстан и Самарска област, живеят около 7 милиона българи. Някои наблюдатели определят като наивно очакването същата бройка да се установи и при преброяването, но все пак възможността тамошните жители съвсем свободно и без страх да се самоопределят като българи е една много голяма стъпка в посока идентифицирането на българската диаспора в Руската федерация.

Статията е публикувана преди 7 години, 9 месеца на 04 февруари 2011 г, и е видяна 7943 пъти

Мнения за 7 милиона българи в Русия и 6 милиона в България... Споделете
вашето мнение!

Преди 7 години, 8 месеца Атил каза

Аз знам кога е живял Херодот,но ти прочети какво е писал и за кое време,кой цар техен споменава,нали сме в "политическото имфо".Къде споменавам за племена от Азия?Къде говоря за изобретяване на тюрки?Ти не си наясно с много неща и не правиш усилия да си ги изясниш. Древните ти скити прародината им е точно днешен Казахстан и благодарение на булгарската държава се настаняват в Северно-Черноморските степи,наречени и определени от един булгарски цар-за Ангыл(Онгъл),т.е. За място за паша на царските коне. Преди траките ,които идват пак от Източна Европа,тук е имало чернички хорица от н.нар."Средиземноморска раса" и никакви скити.Траките не са скити. Източните арийци в Азия се наричали "именци",скит или скиф е погърченото българско название на масагетите-Кипчак.И т.н.Нещата са си ясни отдавна и никоя наука ,ако е наука няма да тръгне да лъже и маже заради коя да е теория.А бъргарите в Русия са си точно българи и то доста повече от нас,защото не са ходили и скитали по света като нашите предци.Нашата държава е от 7 век,тяхната от хилядолетия преди Христа. Изтегли си статията "Българите и световната цивилизация"!Оня ден я пуснах в този сайт-За изтегляне !!!Четиво за любителите на истинската история и приятелите на истината.

Преди 7 години, 8 месеца Pomak отговори на Атил

Херодот съобщава за държавата на скитите през второто хилядолетие до новата ера.Става дума за древнобулгарското царство-Идел.По късно сънародницете му обяснили на публиката ,че става дума за българите(например императора Константин Багренородни..)Всъщност те много неща са обяснили,но няма кой да види и да чуе!Както и епископа-делегат на 6 вселенски събор(по времето на войната,679-681,когато Аспарух,Кубер и Лачин,завладяват Северната и Западната част на Балканите),който казал за какво става въпрос-"Същите ахейци(аргивци-уралци)-мирмидонци а сега наречени българи.."т.е.ако били го послушали да се разберат с тях,сега нямало да берат ядове.А древнобулгарския език се оформя като "тюркски" и не на Алтай и в Средна Азия а в Източна Европа.Макар в началото да имало две наречия-едното арийско,другото огузко.Самото название...

Атил, Къде отиде за Херодот във второто хилядолетие преди Христа? Смята се че "бащата на историята е живял и творил през 6-и век преди Христа. Т.е. ако всичко, което пишеш за "булгарите", "кановете" и пр. е с такава точност - ами съжалявам, ама това просто са несъстоятелни неща. А освен това като оставиш настрана историята с нейните несигурни и силно политизирани писмени извори, има една положителна наука, която ни дава твърди и окончателни отговори на въпроси свързани с човешките общности в древността. Тази наука е популационната биология. Та съгласно тази наука разселването - или популационната експанзия на езика на този клон от биологията - на древните скити е започнало от Балканския полустров навън, във всички посоки в които е било възможно. Движения в обратната посока - към Балканския полуостров най-общо са започнали хилядолетия след началото на разселването, когато започва т.нар популационна ретракция или свиване. Така че това, което ти казваш за заселване на Балканите от някакви племена идващи от Азия след новата ера е полувярно - т.е. те идват на Балканите като в тяхна стара, прародина, но Балканите са си заселени от край време със техни сродни племена. И това не са никакви тюрки, огузи и прочие монголоиди! И тюрките съвсем не са "изобретени" по-късно - направи справка където искаш и ще видиш, че така са наречени обитателите на района на Алтайските планини. И т.н. Също така някога пробутваната теза за "великото преселение на народите", която изхождаше от схващането, че някъде посред тоя огромен континент е ставало своеобразно "зараждане" на народи и оттам те са тръгвали да се разселват едва ли не из целия свят днеска вече е само една смешка от някогашните безплодни напъни на европейските кабинетни учени. Таяка нареченото "преселение" на народите не е нищо друго а популационната ретракция на разселилите се няколко хилядолетия преди това древни скити - стигнали на изток до Байкалското езеро и отвъд и въобще населили цяла Азия на запад от Хималаите... Хайде че стана много дълго! Помака

Преди 7 години, 9 месеца demokrat каза

В подкрепа на Атил и аз ще Ви дам един български сайт. доста интересно там спаток/ аватарчето с тигъра/ набляга на балканския ни произход. същността и значението на тракийските племена http://blog.bg/

Преди 7 години, 9 месеца Атил каза

Херодот съобщава за държавата на скитите през второто хилядолетие до новата ера.Става дума за древнобулгарското царство-Идел.По късно сънародницете му обяснили на публиката ,че става дума за българите(например императора Константин Багренородни..)Всъщност те много неща са обяснили,но няма кой да види и да чуе!Както и епископа-делегат на 6 вселенски събор(по времето на войната,679-681,когато Аспарух,Кубер и Лачин,завладяват Северната и Западната част на Балканите),който казал за какво става въпрос-"Същите ахейци(аргивци-уралци)-мирмидонци а сега наречени българи.."т.е.ако били го послушали да се разберат с тях,сега нямало да берат ядове.А древнобулгарския език се оформя като "тюркски" и не на Алтай и в Средна Азия а в Източна Европа.Макар в началото да имало две наречия-едното арийско,другото огузко.Самото название "тюркски"се налага доста късно над тази езикова група-след 6 в.Няма нужда нормалните хора да се занимават с измисляне на история и езици и да решават вместо дедите си какви са били,как са говорели или как са се казвали!Иван Втори-Асен първи сключва договор с Сулджукския султанат и отблъсква от Балканите т.нар.монголо-татари.Защото този султанат също е основан от булгар или българ все тая(и носи неговото име) и винаги е бил в съюзнически отношения с Волжска България.Например.Гени..гените ни са български,преди да се настанят българите тук(в личното Канско владение т.нар "Вътрешна област") всички славянски племена са изселени,но и да сме смесени с тях какво от това?Ще дам един линк,на когото му е интересно да чете българска история на руски...То уж нещо превели тука ама какво са превели и къде е никой не знае:http://vkontakte.ru/club16327457

Преди 7 години, 9 месеца Pomak отговори на Атил

Няма сериозен източник от миналото и сега ,който да е в противоречие с булгарските летописи!От обективната действителност на миналото и съвремието никой не може да избяга!А опитите са плод на различни световни гении на злото,които си правят социални екперименти с народите и искат да влязат в ролята на "Господ" на земята.Въпросни монголоиди няма и никога не е имало,нито сред хуно-българите(чийто царски род Дуло управлява векове наред в Идел-Арья и създава поне пет държави в Европа),нито сред кипчаците на Златната орда.А който отиде в 2-3 милионната Монголия днес, всеки там ще му каже,че те никого не са завладявали.А древен Идер е наричан в източниците и Биарма,и Сарматия ,и Алания и с други имена в зависимост от управляващата династия там.Но народностното име винаги е било-булгар.От "Булг"-главния тотен на...

Атил, Намери трудовете на г-жа Катерина Венедикова за българите и караманите в Мала Азия през 11-15 век след Христа и после ако искаш пак да си говорим били ли са монголците завоеватели. Алтайските татари-тюрки се появяват за първи път в Мала Азия през 11 век. По-масираното им присъствие е свързано и с нашествието на много монголци техни съюзници, част от които естествено остават и се измесват с монголоидите-тюрки-татари. Османите, които приобщават към себе си карамани, българи и арменци са загубили почти всичките си тюрски гени (според антрополозите 70% от техния геном е български). Това, че хилядолетия след скитската популационна експанзия по техните следи нахлуват монголоидните тюрски-татарски племена, налагат езика си и в няколко случая дори се кръстосват повече или по-малко интензивно не е основание да кръщаваме българите булгари и да приемаме, че тюркския е техния първоезик! Помака ПП. Какво точно имаш предвид когато говориш че Херодот не е пропуснал да отбележи "нашето" присъствие в Източна Европа?

Преди 7 години, 9 месеца Атил каза

Няма сериозен източник от миналото и сега ,който да е в противоречие с булгарските летописи!От обективната действителност на миналото и съвремието никой не може да избяга!А опитите са плод на различни световни гении на злото,които си правят социални екперименти с народите и искат да влязат в ролята на "Господ" на земята.Въпросни монголоиди няма и никога не е имало,нито сред хуно-българите(чийто царски род Дуло управлява векове наред в Идел-Арья и създава поне пет държави в Европа),нито сред кипчаците на Златната орда.А който отиде в 2-3 милионната Монголия днес, всеки там ще му каже,че те никого не са завладявали.А древен Идер е наричан в източниците и Биарма,и Сарматия ,и Алания и с други имена в зависимост от управляващата династия там.Но народностното име винаги е било-булгар.От "Булг"-главния тотен на народа.Хон или Сян или Хин са синоними на Булг и означават едно и също.В по нови времена Куртбат Кюнграт("Кубрат")налага на обединените български земи и племена(от Дунава до Енисей)народностното име-Булгар,Булгария. От по старите източници популярни сред европейците е историята на Херодот.Той те епропуснал да отбележи съществуването на нашите предци в Източна Европа.

Преди 7 години, 9 месеца Демокрация каза

Отговор на " Помак": Аз пък публикувах само добронамерени статии и материали с цел демократизация на обществото.Но те не се появиха в този вестник никога.Само аз си ги гледам.Вие навярно не сте ги видял.Писах до модераторите, но те не оправиха нещата.Но...слънцето ще изгрее и на нашата улица!